Le differenze tra la scuola finlandese e quella italiana – Suomalaisten ja italialaisten koulujen eroista

Italialainen kieltenopettaja Manuela Bortolotti vietti kaksi viikkoa Lykissä. Näin hän kirjoittaa kokemuksestaan. Käännös Heikki Kotilaisen.

 

 

Hyvää päivää kaikille. Olen Manuela ja olen italian kielen opettaja italialaisessa toisen asteen oppilaitoksessa Jokin aika sitten, tarkalleen ottaen syyskuun alussa, minulla oli oli onnekas ja miellyttävä tilaisuus viettää kaksi viikkoa koulussanne jutellen opettajienne kanssa, osallistuen oppitunneille tai […]

Ilmiömäinen Pariisin opintomatka 17.9.-21.9.2018

Kursiivilla kirjoitetun matkaraportin muistiin kirjoittivat ryhmänä: Aada, Veera ja Riko 9j. Muut muistiinpanot ranskanopettaja Elina Rögårdin.

17.9. 2018 maanantai 

Lähdimme tosi excités koululta lentokentälle klo 13.15 ja saavuimme Pariisin lentokentälle Ranskan aikaan noin 19h00. Ranskassa oli très chaud eli 29 astetta celciusta. Kun olimme jättäneet matkalaukut hotellille suuntasimme paikalliseen McDonalds-pikaruokaketjun ravintolaan yöpalalle, koska  kaikki muut paikat olivat jo kiinni. Ranskan McDossa voi tilata myös vuohen- ja sinihomejuustohampurilaisia.

18.9. […]

9d viikon vaihdossa le Rondeau-Montfleury koulussa Ranskan Alpeilla

OTSIKKO

Toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla pitkän ranskan lukijoista koostuva 9d suuntasi viikon oppilasvaihtoon Ranskan Grenobleen ystävyyskoulumme École-collège Rondeau-Montfleuryn vieraaksi. Mukana matkustivat ranskanopettaja Heikki Kotilainen sekä luokanohjaaja Minna Närvä. Kaikki luokan 24 oppilasta sekä opettajat majoittuivat perheissä päästen näin todella lähelle ranskalaista arkea. Ranskalaisen koulun opettajat Frédérique Guevara ja Camille Rincel olivat suunnitelleet ja järjestäneet upean ohjelman meille viikoksi.

Viikon aikana saatiin hyvä käsitys ranskalaisesta koulunkäynnistä. Oppilaat osallistuivat […]

Uuden OPSin mukaisia kielten ja reaaliaineiden ilmiöitä LYKissä

Oheinen artikkeli on ilmestynyt SUKOLin  – Suomen kieltenopettajien liiton  ammattilehdessä Tempuksessa marraskuussa 2017. Tempus on vuonna 1966 perustettu SUKOLin jäsenlehti, jossa käsitellään kieltenopetuksen ajankohtaisia teemoja. Tempus ilmestyy 6 kertaa vuodessa.