Lykin ravintolan henkilökunta kerkeää ruokailemaan  ruokittuaan ensin noin 750 muuta

Mikä on se asia mikä puhututtaa oppilaita kotona ja koulussa – luonnollisesti kouluruoka! Mikä on se asia, jota oppilaat eniten etsivät koulun kotisivuilta – tietenkin viikon ruokalista! Lykissä meitä hemmottelee Amican ravintolapäällikkö Sari Lundberg, kokki Sartsa Rautonen, kokki Krista ja ravintolatyöntekijä Heidi. Neljän hengen voimin Lykin oppilaat ja opettajat 750 henkilöä ruokitaan 3000 kilolla ruokaa JOKA viikko. Amican konttorilla työskentelevä suunnittelija laskee valtion kouluruokasuositusten mukaisesti ruoka-annoksen optimaalisen ravintoarvon per oppilas ja laatii ruokalistan. Ravintolapäällikkö hyväksyy tai muuttaa annoskokoa oppilasmäärän mukaan. Tilaus tehdään kaksi viikkoa aikaisemmin, raaka-aineet, mausteet ja kuiva-aineet käydään yhdessä läpi kokin kanssa. Ruokakuorma saapuu kahdesti viikossa, perjantaina saapuu maanantain ja tiistaina ruoat n. 1500 kg , tiistaina loppuviikon ruoat toiset 1500 kg.

Penkkaripäivän tuoteseloste

Reseptit printataan kerran viikossa keittiön väelle, joka valmistaa ruoan, tuoteselosteet käydään läpi joka päivä ja printataan esille. Kokeilla on keskinäinen työnjako siitä kuka tekee ruoat, kasvisruoat ja erikoisdietit. Ravintolatyöntekijä tekee aamupalat, välipalatuotteet ja salaatit. Lykissä myös vegaanit on huomioitu, sillä kouluhallitus on kirjannut kouluruokasuosituksissa, että veganismi voi edistää terveyttä, jos vegaaninen ruokavalio on oikein rakennettu. Muutenkin punaisen lihan osuutta muusta ruoasta pyritään laskemaan 20 prosenttiin.

7-luokkalaiset suorittavat TET-harjoittelunsa Lykin keittiössä. Sari kertoo kuinka vaarallinen paikka keittiö on – kuumaa, terävää ja liukasta. Silti 7-luokkalaisten TET-harjoittelu on todella antoisaa ja merkittävää kummallekin osapuolelle – keittiön väki oppii tuntemaan oppilaita ja oppilaat arvostamaan kaikkea sitä, mitä tapahtuu ennen ruokailua ja sen jälkeen. Se on myös kouluruokakasvatusta, jonka aikana luodaan luottamusta siitä, että on turvallista ja terveellistä syödä koulussa. TET-harjoittelijat myös laskivat tänä vuonna lempiruokaviikon äänestyksen lipukkeet. Lempiruokaviikon lisäksi Lykissä on suuren suosion saanut kieltenviikon erikoismenu.

Lempiruokaviikon suosikkiateriat

Lykissä on kolme linjastoa, joilta saa itse ottaa mieleisensä annoskoon. Lautas- ja valmistushävikkiä  minimoidaan.

200 litran kattilassa tehdään keittoja. Ylläolevista maustetölkeistä hupenee puolet n. 5dl yhteen 200 litran keittoon.

Myös Lykin kahden kotitalousopettajan kanssa tehdään yhteistyötä hygieniapassin kanssa. Lukiolaiset harjoittelevat Lykin keittiössä ennen passin suorittamista.

Sari on huippusuosittu oppilaidenkin keskuudessa – ruoan lisäksi Sarilta irtoaa aina hymy ja ymmärrystä kahvin janoisille sekä nälkäisille. Penkkareissa oppilaat muistavat Saria vuosittain. ”Sika hyvää!” – on parasta oppilaspalautetta hymyilee Sari kädessään abeilta saatu lahjakahvipurkki. Voilà, bon appétit!

Kirjoitti Elina Rögård Sari Lundbergin haastattelun pohjalta