Kursiivilla kirjoitetun matkaraportin muistiin kirjoittivat ryhmänä: Aada, Veera ja Riko 9j. Muut muistiinpanot ranskanopettaja Elina Rögårdin.

17.9. 2018 maanantai 

Lähdimme tosi excités koululta lentokentälle klo 13.15 ja saavuimme Pariisin lentokentälle Ranskan aikaan noin 19h00. Ranskassa oli très chaud eli 29 astetta celciusta. Kun olimme jättäneet matkalaukut hotellille suuntasimme paikalliseen McDonalds-pikaruokaketjun ravintolaan yöpalalle, koska  kaikki muut paikat olivat jo kiinni. Ranskan McDossa voi tilata myös vuohen- ja sinihomejuustohampurilaisia.

18.9. 2018 tiistai 

Heräsimme tuskallisen aikaisin mutta täpinöissämme ja matkasimme metrolla Notre Damen katedraaliin. Jono oli longue, mutta se meni nopeasti. Iltapäivällä ohjelmassa oli Seinen jokiristeily, jossa saimme monta uutta ranskalaista päiväkoti-ikäistä ystävää.  Illalla vietimme vielä neljä tehokasta shoppailutuntia Pariisin pääkadulla Champs-Elyséellä. 

Victor Hugo oli matkamme teema – 1800-luvulla elänyt kirjalilija näkyi edelleen katukuvassa, jopa mainoksissa.

Pique nique Jardin de Louxembourgissa, jossa Victor  Hugon romaanin hahmot rakastuivat

19.9.2018 keskiviikko 

Toisena kokonaisena päivänä opettaja antoi meille lounasrahaa, jolla ostimme eväät pique niquelle, jonka vietimme vanhassa ja kuuluisassa Louxembourgin puistossa. Lämpöä oli taas melkein 30 astetta ja Aurinko paistoi🙂. Pique  niquen  jälkeen kävimme Panthéonin katedraalissa ihailemassa maalauksia très elegants ja näimme Victor Hugon ja muiden kuuluisien ranskalaisten hautoja. Haudoista innostuttuamme kohdistimme päämäärämme vielä jättikokoiseen hautausmaahan cimetière du Père Lachaise. Muun muassa Oscar Wilden, Jim Morrisonin ja  Edith Piafin haudan ihailun jälkeen matkustimme metrolla vielä Les Halles nimiseen kauppakeskukseen pariksi tunniksi shoppailemaan ja syömään. 

Taustalla Panthéon, jonka kryptaan on haudattu  ranskalaisia merkkihenkilöitä – pique niquen jälkeen tutustuimmekin siihen.

20.9. 2018 torstai 

Tämä päivä alkoi hienolla elämyksellä Fondation Louis Vuittonissa, jossa pääsimme ihailemaan incroyable Ranskalaista arkkitehtuuria. Kierroksen jälkeen yksi ryhmäläisistämme sai loistavan idean ostaa Louis Vuitton kynän ja maksaa siitä puolet omaisuudestaan. Seikkailimme seuraavaksi Victor Hugon kotimuseoon. Matkalla Veera puollusti käsilaukkuaan taskuvarkaalta metrossa😎.  Teimme taas tuttavuutta paikallisiin ja pääsimme käsin koskettelemaan heidän eleganttia musiikkimakuaan. Illalla saimme taas shoppailuaikaa La rue de Rivolilla. 

Häikäisevä Fondation Louis Vuitton säätiön taide- ja kulttuurikeskus, joka jo itsessään on kokonaistaideteos. Saimme opastetun kierroksen. Rakennuksen katolla työskentee tiistaisin mm. haukankesyttäjät ( etteivät pulut ja lokit kaki julkisivua pilalle )  ja vuorikiipeilijöitä, jotka pesevät julkisivua joka päivän.

Victor Hugo  – jälleen katukuvassa!

Victor Hugo Panthéonin kryptassa.

21.9. 2018 perjantai 

Viimeisenä päivänä penible herätyksen jälkeen pääsimme vihdoin kapuamaan Ranskan kuuluisimman nähtävyyden huipulle. Koko La Tour-Eiffel heilui tuulen takia ja Rikoa rupesi vähän jänskättämään😰. Kävimme lounaalla syömssä Les crêpes ja lahjoitimme yhden ylimääräisen letun nälkää näkevälle turistille. Metroilimme Musée du Louvreen, jossa Mona Lisan nähtyämme teimme virheen terrible. Istuimme levähtämään ikivanhan marmorisen patsaan päälle, koska erehdyimme penkin ja patsaan samannäköisyydestä😶. Selvisimme pelkällä suullisella varoituksella ja loppuilta meni lentokoneessa matkalla Suomeen, eikä Ranskalaisessa putkassa. 

 

Opettajan epilogi:

9j/k oppilailla matkaan oli nivottu myös ilmiö uskonnonopettajan Katariina Horellin kanssa työnimellä  ” Eläköön etiikka ” . 9j/k oppilaat tekevät matkan aikana videoita  teemoilla:

1.) Keistä Victor Hugo kirjoittaisi Les Misérables modernes jos hän kirjoittaisi nyt ? Yhteiskunnallinen epätasa-arvo.

2.) Voltaire – uskonnon vapaus laicité – käsite, uskonnon moninaisuus, miten uskonnollisia  symboleita näkyy Pariisissa

3.) Rousseau –  sanavapaus la liberté d´expression, Charlie Hebdo, lehtikioskien seurantaa Pariisissa

Ranskanopettajien Elina Rögårdin ja Heikki Kotilaisen vetämä Pariisin tiivistahtinen opintomatka sujui hyvin 29 lykkiläisen ysiluokkalaisen kanssa – erityiskiitos mukaan lähteneille vanhemmille Jennille, Jyrkille ja Marjukalle, jotka olivat aivan korvaamaton apu matkalla. Joidenkin kännykkä appien mukaan kävelyä tuli yli yhteensä n. 53 km. Myös metrossa vietetty aika saattoi hämmästyttää joitain –  se on n. 10 milj. asukkaan kaupungissa kätevin kulkuneuvo, vaikka hyvin sokkeloinen ja ruuhkaisa onkin.  Lentokoneessa nuoret kirjoittivat anonyymit palautteet, joissa kaikissa toistui seuraavaa:

1.) Mitä opin?

-Opin liikkumaan Pariisissa, opin mielenkiintoisia faktoja eri nähtävyyksistä, opin ranskaa ja asioimaan ranskakasi, opin asioita Ranskan historiasta ja kulttuurista, opin, että puhunkin sujuvanpaa ranskaa kuin aikaisemmin luulin, opin käyttämään Pariisin metroa, opin tilaamaan sujuvasti ranskaksi ja käyttämään ranskaa arkipäivän tilanteissa, matka palautti mieleen monia jo opittuja asioita, ravintolakeskustelut kertautuivat hyvin

2.) Ruusut:

– Vapaa-ajan määrä iltaisin ja ylipäätään vapaudet ja oikeudet olla itsenäisiä. Tosi kiva ohjelma ja mahtava ryhmä sekä vanhemmat. Oli kiva, että saatiin olla toisen luokan kanssa melkein koko ajan.

– Shoppailu

– hyvä ilmapiiri, onnistunut reissu, rento meinikin, yhdessäkin liikkuessa oli kivaa

– retket hyvin suunniteltuja, oli kiva saada välillä valita vaihtoehtojen välillä sen sijaan, että kaikki tekisivät samaa koko ajan

– ehdimme nähdä paljon, kattava ja ikimuistoinen retki

– Matkassa oli paljon plussia. Sain kokea paljon sellaista, mitä tuskin tulisin koskaan muuten kokemaan; pääsin Pariisiin ystävieni kanssa ja sää suosi

– Meihin luotettiin, tunnelma oli koko ajan hyvä

3.) Risut:

– Säätö silloin tällöin (  tajuun sen kyllä kun meitä oli 36 )

– Ulkoa kuului moottoritieltä liikenteen ääntä

– liikaa kävelyä

– vaatimaton hotelli

– olisi ollut kiva käydä syömässä illallista jonain päivänä koko porukalla vähän hienommassa ravintolassa

Open palaute:

Uskon, että tämä opintomatka luo hyvää tsemppiä ranskantunneille, joita peruskoulussakin on vielä paljon jäljellä. Tätä kirjoittaessa nuorten videoklipit matkasta ovat vielä työn alla, mutta odotukset ovat korkealla!