Suomenkielinen teksti: Sara Tynjä,  Venäjänkielinen teksti: Martin Lahtinen

12 Lykkiläistä Russian export kurssilaista lähti aamun 1. Allegrolla Pietariin. Matkahan lähimetropoliin kestää  vain reilu kolme tuntia.

5.10.2018 мы сделали благополучною поездку в Санкт-Петербург. Главный темой нашей поездки был бизнес экспорта из Финляндии  в Россию. 

Saavuimme Pietariin Suomen rautatieasemalle noin klo 11. Päivän ohjelma alkoi vierailulla SOK Prisman toimistolla, jonne matkustimme metrolla. Pietarin metrot menevät älyttömän syvälle kaupungin uumeniin, ja liukuportaat metrolaiturille ovat niin pitkät, että ylhäältä ei näe kohtaa jossa portaat loppuvat. Asemat ovat hienoja, paljon arvokkaamman näköisiä kuin monessa muussa paikassa. Suomessa metroasemat ovat enemmänkin designia ja modernia taidetta kun Pietarissa näkyy vanha arkkitehtuuri ja arvokkaat taideteokset.  

Мы сели на поездь из Хельсинки в Питер утром примерно в 7 часов 20 минут. У нас была очень успешная поездка до Питера без всяких проблем! После приезда в Питер мы ознакомились с исторической архитектурой времен Сталина. После этого быстрого осматривание мы побежали в метро на визит первoй фирмы.

 

Prisman konttorille, jossa meidät otti vastaan Prisman LCC johtaja Juri Ljasin. Hän vastaa ei-syötävien tuotteiden valikoimasta ja logistiikasta. Hän kertoi meille paljon suomalaisten tuotteiden merkityksestä Venäjällä ja varsinkin Pietarissa. Pääsimme juttelemaan esimerkiksi Valion tuotteiden valmistuksesta Venäjällä ja miten myös ei-suomalaiset yritykset markkinoivat omia tuotteitaan suomalaisuuden ja suomalaisten tapojen avulla.  Tutustuttuamme Prisman ja suomalaisten yritysten toimintaan Venäjällä, pääsimme itsekin ostoksille Prismaan. Kävimme ostamassa välipaloja ja yllätykseksi sieltä löytyi erittäin suuri määrä samoja tuotteita, joita löytyy Suomesta. Jopa Fazerin karjalanpiirakat löysivät tiensä Prisman paistopisteelle.  

Мы дошли до нашей компаний с который нам надо было ознакомится. Мы ознакомились с работой компаний «ООО Приcма». Нас приветствовал директор Юрий Лясин, который нам рассказал про работy этой фирмы. Наша группа показала очень большой интерес  к компании и очень много расспрашивала про компанию и ее конкурентов. После всего Кристиан, и я вручили подарок с благодарной речью директору компании. 

 

 

Seuraavana kohteena oli Suomen pääkonsulaatti, jossa vietimme seuraavat puolitoista tuntia. Konsulaatissa meidät otti vastaan konsuli Sebastian Gahnström, suomalaisvenäläisen kauppakamarin Elena Marinina ja Pietarin instituutin edustajat. Pääsimme kuuntelemaan paljon siitä, millainen merkitys suomalaisille yrityksillä on Venäjän markkinoilla ja millaisia kasvumahdollisuuksia Venäjällä on. Yllätyksenä tuli se miten helppoa loppujen lopuksi liiketoiminnan laajentaminen on Venäjälle. Esimerkiksi Elena Marinina suomalaisvenäläisestä kauppakamarista avasi meille kauppakamarin toimintaa ja sen tavoitteita. He etsivät yrityksiä Venäjältä, jotka tarvitsevat palveluja suomalaisilta ja suomalaisia, joilla on potentiaalia laajentaa Venäjälle.   Vierailu oli mielenkiintoinen monella tapaa. Venäjän markkinat avautuivat enemmän ja mahdollisuudet laajentaa eivät ole ylitsepääsemättömät. Vertailimme myös Suomen ja Venäjän talouksia ja yllätyksenä tuli BKT per capita. Venäjällä on noin 26 kertainen väestö verrattuna Suomeen, mutta Suomen bruttokansantuote per asukas on noin viisi kertaa suurempi kuin Venäjällä. Suomessa on todella korkea BKT per asukas mutta silti yllätys oli se, miten matala Venäjällä se on.  

Наше второе заведение, с которым нам надо было ознакомиться было главном консультсвом Финляндии в Питере. Там нас встретил молодой и очаровательней консулат Себастиан Ганстром. Там нам рассказывали все про работy консульствa, а также нам представили некоторыx людeи из учреждений, которые занимаются экспортом тесно с Финляндиeй.  После этого мы сходили посмотреть город с учениками без учителей, прошлись по Hевскому и Литейному проспекту от консульства.  

Open Elina Rögårdin huomautus: lukiolaiset tekivät konsulaatissa erinomaisia kysymyksiä. He miettivät yhdessä konsulin kanssa mm. miksi Suomen Saksan viennin vientikäyrät pomppaavat pystysuoriksi maaliskuussa – Martin selvitti Suomessa asiaa ja lähetti vastauksen s-postina konsulille – Turun telakat luovuttavat laivojaan silloin. Lisäksi nuoret ottivat innoissaan selfieitä konsulin kanssa, joka esimerkillään innoitti Ulkoministeriössä työskentelemisestä, ja kertoi mitä kannataa opiskella päästäkseen diplomaattiuralle.

Menimme syömään venäläiseen pikaruokaravintolaan. Odotukset olivat ainakin omalta osalta korkealla, sillä nälkä oli kova. Ravintolassa kuitenkaan mitään ei ollut englanniksi ja kassa työntekijät eivät osanneet sanaakaan englantia. Kesti oman aikansa tilata ja meidät kaikki laitettiin tilaamaan venäjäksi natiivi venäjän kielen puhujien avustuksella. Ruuaksi tilasimme lettuja, joiden sisällä on mätiä. Harvoin pikaruokaravintolasta saa mätiä, ja kaiken lisäksi aivan pilkkahintaan. Luulen että lounaassani vesipullo oli kalliimpi kuin itse ruoka. Lounas maksoi kokonaisuudessaan vain noin 400 ruplaa, joka on lähellä viittä euroa.  Ruokailimme ja pidimme taukoa hetken aikaa, jonka jälkeen saimme omaa aikaa. Vapaa aikaa oli noin 2 tuntia, jonka käytimme koko porukka yhdessä seikkaillen ympäri Pietaria. Koko porukalle taisi olla kohokohta auringon laskettua näkymät ja valot, jotka näkyivät Neva joen ylittävältä sillalta. Jäimme kaikki valokuvaamaan maisemaa, jonka jälkeen suuntana oli Pietarin suomalainen juna-asema.