Ylioppilastutkintolautakunnan sähköistämisprojekti kulkee nimellä Digabi. Sen päämääränä on siirtää ylioppilaskokeet täysin sähköisiksi asteittain vuoteen 2019 mennessä. Lykissä ollaan valmiudessa.

Kuluneella arviointiviikolla useat lukion kurssikokeet tehtiin sähköisesti Abitti-järjestelmässä. Abitti on ylioppilastutkintolautakunnan kurssikoejärjestelmä, jonka tarkoitus on valmistaa opiskelijat, lukiot ja YTL sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Abitti-järjestelmällä toteutettujen kurssikokeiden kautta niin opiskelijat, opettajat kuin koulun IT- ja tilahallintokin pääsevät hyvissä ajoin tutustumaan koetilanteeseen ja kokeilemaan, miltä kehitteillä oleva koejärjestelmä tällä hetkellä näyttää.

Lykissä Abitti-koe tehtiin nyt pilottina FY3.1, UE4.1, KE2.1, YH1.1 ja TE1.1 -kursseilla. Opiskelijoilla oli pääosin käytössä omat tietokoneensa, muutama koulun kone oli varalla. Nettiniilon avulla sekä tehtävien jakaminen opiskelijoille että heidän koevastaustensa vastaanottaminen sujui ongelmitta. Opiskelijoiden ja opettajan teknisenä apuna luokassa olivat ATK-harjoittelijamme Antti Parkkonen ja lukiolaiset IT-tutorit.

Abitti-pilottimme oli hyvä kokemus. Useat ryhmät olivatkin harjoitelleet omien koneidensa käynnistämistä Abitti-järjestelmään jo koetta edeltävällä viikolla. Niin opettajia kuin opiskelijoita oli etukäteen askarruttanut, miten kaikki tulisi sujumaan, mutta järjestelmä ylitti odotukset. Erään opiskelijan sanoin: ”Suhtauduin etukäteen varauksella, mutta näyttää siltä että järjestelmä on sen verran yksinkertainen, että se vaikuttaa oikein toimivalta. Todella positiivinen kokemus.”

Opettajia miellyttää myös Abitin tarjomat helpotukset kokeiden arviointiin. Koevastauksia on helppo kommentoida ja korjata sähköisellä alustalla. Mahdollisuus palauttaa opiskelijoiden arvioidut tehtävät suoraan heidän sähköpostiinsa on hyvä ominaisuus, monivalinta- ja aukkomonivalintatehtävien automaattinen pisteytys suorastaan luksusta. Niin kokeen luomiseen, tehtävien lataamiseen ja koevastausten lataamisen koneelle löytyy Abitin sivuilta selkeät ohjeet.

Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskokeet pidetään syksyllä 2016. Silloin suoritetaan sähköisesti saksan, maantieteen ja filosofian koe. Muut aineet seuraavat portaittain perässä, viimeisenä matematiikka keväällä 2019. Lue lisää sähköisistä ylioppilaskirjoituksista ylioppilastutkintolautakunnan digabi.fi ja abitti.fi -sivustoilta.

Abitti pilotti